Akadémia

2000-ben, a magyar millennium évében hozta létre a Pro Arte et Natura Alapítvány (PAN) a Benczúr Gyula Művészeti Akadémiát. A Pro Arte et Natura Alapítvány és a Benczúr Gyula Művészeti Akadémia egyik fontos célkitűzése, hogy állandó intézménnyé váljon, létrejöjjön egy alkotóház Benczúrfalván, ahol Benczúr Gyula élete végéig élt és alkotott. Az alkotóházban és rajziskolában folyó tevékenységgel méltó helyére kerülne Benczúr Gyula szellemi öröksége a magyar művészettörténetben.

A kezdeményezést támogatják Benczúr Gyula leszármazottai is, akik tevékenyen részt vesznek a Pro Arte et Natura Alapítvány munkájában.

A PAN célja a magyar festőművészet kiválóságának átadása a művészek új generációi számára, Benczúr Gyula XIX. században betöltött jelentős szerepére, mint példára építve. Benczúr Gyula művészetét a tehetség, az elkötelezettség és kiemelkedő alkotókészség jellemezte, amelynek köszönhetően a művész képes volt a legmagasabb teljesítményre, és még életében megbecsülés, elismerés övezte.

A PAN célja a magyarországi művészet és kreativitás kibontakozásának támogatása mellett, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy a művészet a nagyközönség számára is elérhetőbb legyen. A Művészeti Akadémia találkozóhelyként kíván szolgálni, ahol a kutatók, a tudósok, a diákok, a művészek és a nagyközönség kölcsönösen megismerhetik egymást, és véleményt cserélhetnek.

A Művészeti Akadémia koncepciója a művészet és a természet kapcsolatában gyökeredzik; az utóbbi tökéletes környezetet nyújt a kreativitás megnyilvánulásához és a tanuláshoz. A Művészeti Akadémia egyik feladata, hogy nemzeti és regionális szinten is támogassa a környezet védelmét és a természeti értékek tiszteletét.

Az első lépés részeként a Benczúr Gyula Művészeti Akadémia regionális szimpóziumot rendezett “A XIX. század történelmi festészete Közép- és Kelet Európában. Kulturális örökség, közös felelősség” címmel 2001 szeptemberében. A kezdeményezést támogatta a magánszektor és az állam is. A rendszerváltás óta a témakörben ez volt az első széleskörű nemzetközi részvétellel Budapesten megrendezett regionális konferencia.

 • Pro Arte et Natura

 • A hagyományok, kulturális értékek, a történelem, a művészet és a természet őszinte tisztelete biztosíthatja az eljövő nemzedékek jövőjét.

 • Bírósági nyilvántartási szám: Balassagyarmat 12/1995

  Adószám: 18631933-1-12

  Budapest Bank: 10103719-11707733-00000009

  Tel: (+36 1) 212 51 76

  proarteetnatura.pan@gmail.com

  http://proarteetnaturahu.worldpress.com

  Kapcsolat: Ferencz Zoltán

 • Támogassa adója 1% -ának felajánlásával alapítványunkat!

  Adószám: 18631933-1-12

 • „A Benczúr Gyula rajziskola működtetése szakmai program megvalósítását 2020. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.”