Akadémia

2000-ben, a magyar millennium évében hozta létre a Pro Arte et Natura Alapítvány (PAN) a Benczúr Gyula Művészeti Akadémiát. A Pro Arte et Natura Alapítvány és a Benczúr Gyula Művészeti Akadémia egyik fontos célkitűzése, hogy állandó intézménnyé váljon, amelynek székhelye az a kúria és műterem, ahol egykor a híres magyar festő, Benczúr Gyula élt és alkotott.

A Pro Arte et Natura Alapítvány (PAN) 1995 óta kérelmezi Benczúr Gyula kúriájának és műtermének használati jogát az államtól, az ingatlan jelenlegi tulajdonosától, miután a kommunizmus első éveiben politikai döntés alapján azt elkobozták Benczúr Gyula leszármazottaitól.

A PAN elképzelése, hogy megállítja az elhanyagolt, tönkrement Benczúr-ház pusztulását, és szellemi központtá alakítja, amely a legjelentősebb helyi érték nevét viseli, és örökségét hordozza. A tervet támogatásukról biztosították Benczúr Gyula leszármazottai is, akik a Pro Arte et Natura Alapítvány Művészeti Akadémia koncepcióját megfelelő kezdeményezésnek tartják, amely méltó módon őrizné dédapjuk emlékét, és képes a magyar örökség egyik lényeges elemét a kulturális folytonosság szolgálatába állítani.

A PAN célja a magyar festőművészet kiválóságának átadása a művészek új generációi számára, Benczúr Gyula XIX. században betöltött jelentős szerepére, mint példára építve. Benczúr Gyula művészetét a tehetség, az elkötelezettség és kiemelkedő alkotókészség jellemezte, amelynek köszönhetően a művész képes volt a legmagasabb teljesítményre, és még életében megbecsülés, elismerés övezte.

A PAN célja a magyarországi művészet és kreativitás kibontakozásának támogatása mellett, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy a művészet a nagyközönség számára is elérhetőbb legyen. A Művészeti Akadémia találkozóhelyként kíván szolgálni, ahol a kutatók, a tudósok, a diákok, a művészek és a nagyközönség kölcsönösen megismerhetik egymást, és véleményt cserélhetnek.

A Művészeti Akadémia koncepciója a művészet és a természet kapcsolatában gyökeredzik; az utóbbi tökéletes környezetet nyújt a kreativitás megnyilvánulásához és a tanuláshoz. A Művészeti Akadémia egyik feladata, hogy nemzeti és regionális szinten is támogassa a környezet védelmét és a természeti értékek tiszteletét.

Az első lépés részeként a Benczúr Gyula Művészeti Akadémia regionális szimpóziumot rendezett “A XIX. század történelmi festészete Közép- és Kelet Európában. Kulturális örökség, közös felelősség” címmel 2001 szeptemberében. A kezdeményezést támogatta a magánszektor és az állam is. A rendszerváltás óta a témakörben ez volt az első széleskörű nemzetközi részvétellel Budapesten megrendezett regionális konferencia.

Reklámok
 • Pro Arte et Natura

 • A hagyományok, kulturális értékek, a történelem, a művészet és a természet őszinte tisztelete biztosíthatja az eljövő nemzedékek jövőjét.

 • Bírósági nyilvántartási szám: Balassagyarmat 12/1995

  Adószám: 18631933-1-12

  Budapest Bank: 10103719-11707733-00000009

  Tel: (+36 1) 212 51 76

  proarteetnatura.pan@gmail.com

  http://proarteetnaturahu.worldpress.com

  Kapcsolat: Lipthay Antal