Alkotótábor

I. Nyári Alkotótábor

2003. augusztus 9 és 16. között rendezte meg a PAN Alapítvány I. Nyári Alkotótáborát Benczúrfalván.

Az “en plain aire” tábor során tíz magyar festő-, grafikus- és textilművész, valamint művészettörténész fedezhette fel Benczúrfalvát és környékét, Magyarország páratlan természeti adottságú és kultúrtörténetű táját, mint ihlető forrást. Benczúrfalva Benczúr Gyula utolsó alkotó helye, ahol már nyolc éve kitartóan dolgozik a PAN Alapítvány, hogy tudatosítsa helyét és értékét a magyar kulturális örökségben.

A tábor célja, hogy ráirányítsa a figyelmet egy olyan, a művészi alkotómunka, a kreatív szellemi munka számára ideális miliőre, mint Benczúrfalva és környéke, s hogy ezt a helyet a magyar művészeti és kulturális élet vérkeringésébe visszavezesse.

Az alkotótábor másik célja, hogy fiatal művész- és rajztanárnövendékek számára lehetőséget biztosítson a kibontakozásra, így a résztvevők között három főiskolai növendék is volt.

A táborban az alkotó munkát és a szellemi feltöltődést művészeti foglalkozások és művészettörténeti előadások tették teljessé.

A résztvevők egy-egy táborban készült alkotást ajánlottak fel a PAN Alapítványnak, amely ezeket az ősz folyamán budapesti kiállításon tervez bemutatni.

Az alkotótábor résztvevői:

Bellák Gábor, művészettörténész
G. Mészáros Erzsébet, textilművész
Lipták György, grafikus, táborvezető
Molnár László, főiskolai hallgató, festészet
Nagy Márta, festőművész
Pénzes Géza, festőművész
Pető Zsuzsa, főiskolai hallgató, festészet és alkalmazott grafika
Prihoda Judit festő szakos főiskolai hallgató
Réti Zoltán, festőművész
Szentkirályi Miklós, festő-művészettörténész

Az Alkotótábor megrendezését segítette az Inter-Európa Bank Rt.

Az elsőt további alkotótáborok, és gyermekek számára szervezett rajztáborok követték. Eddig csak nyáron, és “en plain air” táborok voltak, ezért szeretne az alapítvány egy alkotóházat létrehozni, ahol egész évben működhetne.

 • Pro Arte et Natura

 • A hagyományok, kulturális értékek, a történelem, a művészet és a természet őszinte tisztelete biztosíthatja az eljövő nemzedékek jövőjét.

 • Bírósági nyilvántartási szám: Balassagyarmat 12/1995

  Adószám: 18631933-1-12

  Budapest Bank: 10103719-11707733-00000009

  Tel: (+36 1) 212 51 76

  proarteetnatura.pan@gmail.com

  http://proarteetnaturahu.worldpress.com

  Kapcsolat: Ferencz Zoltán

 • Támogassa adója 1% -ának felajánlásával alapítványunkat!

  Adószám: 18631933-1-12

 • „A Benczúr Gyula rajziskola működtetése szakmai program megvalósítását 2020. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.”