Szinpóziumok

A Pro Arte et Natura Alapítvány (PAN) rendezte: A XIX. Század történelmi festészete Közép- és Kelet Európában. Kulturális örökség, közös felelősség című konferenciát.

A művészettörténészek, kulturális döntéshozók és a kultúra képviselőinek részvételével megrendezett kezdeményezés célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a kulturális örökség védelmének fontosságára, és a kulturális folytonosság jelentőségére. A régióban a témában ez volt az első, Budapesten megtartott szimpózium.

A három egész napos program célja volt bővíteni a történelmi festészetről szerzett ismerteket, továbbá megvitatni a hasonlóságokat és a különbségeket a régión belül, a történelmi festészet helyzetét az európai művészettörténetben, és annak XX. századi perspektíváit.

A konferencia megnyitása egyben a budapesti Ernst Múzeumban megrendezett Benczúr Gyula kiállítás megnyitója is volt. Kiváló magyar művészettörténészek mellett az eseményen a közép-kelet-európai régióból, Németországból és Nagy Britanniából érkező külföldi meghívott előadók is felszólaltak. Külföldi vendégelőadók voltak: Timothy Hunter, a Christie’s London XIX. századi európai művészet igazgatója; Dr. Ekkehard Mai, a kölni Wallraf-Richartz-Museum igazgatóhelyettese; Prof. Dr. Maria Poprzecka, a Varsói Egyetem Művészettörténeti Tanszékének igazgatója, a Lengyel Művészettörténészek Szövetségének elnöke; és Dr. Roman Prahl, a prágai Károly Egyetem Művészettörténeti Tanszékének tanára. A magyar előadók: Dr. Bakó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Galéria XIX-XX. századi Gyűjtemények főosztályvezetője; Dr. Basics Beatrix, a Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokának főosztályvezetője; Bellák Gábor, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa; Dr. Sinkó Katalin, a Magyar Nemzeti Galéria Dokumentációs és Segédgyűjteményi Főosztály vezetője; Dr. Szabó Júlia, a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutatóintézetének tudományos munkatársa, a Művészeti Gyűjtemény vezetője; Dr. Szinyei Merse Anna, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa és főtanácsosa; Dr. Szvoboda Dománszky Gabriella, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Tanszék Összehasonlító Irodalomtudományi és Művészeti Tanszékének docense.

 • Pro Arte et Natura

 • A hagyományok, kulturális értékek, a történelem, a művészet és a természet őszinte tisztelete biztosíthatja az eljövő nemzedékek jövőjét.

 • Bírósági nyilvántartási szám: Balassagyarmat 12/1995

  Adószám: 18631933-1-12

  Budapest Bank: 10103719-11707733-00000009

  Tel: (+36 1) 212 51 76

  proarteetnatura.pan@gmail.com

  http://proarteetnaturahu.worldpress.com

  Kapcsolat: Ferencz Zoltán

 • Támogassa adója 1% -ának felajánlásával alapítványunkat!

  Adószám: 18631933-1-12

 • „A Benczúr Gyula rajziskola működtetése szakmai program megvalósítását 2020. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.”